Fransk Bulldogg

Det finns så mycket att säga om denna underbara ras, en stor personlighet i en kompakt kropp! Du kommer få vara med om en vardag med galna upptåg, sprudlande energi (även kallat frallaryck) men även mysiga slapparstunder i soffan. Ja soffan! För om du inte kan tänka dig att ha hunden i soffan och sängen då får ni kanske tänka på en annan ras. Detta är framför allt en sällskapshund som vill vara med och nära sin familj. De trivs inte att bli lämnade ensamma, helst av allt vill de följa med till ditt jobb eller kanske ha en egen dagmatte. 

När det kommer till promenader är det bäst att ta med franska bulldoggs på korta promenader om det är varmt ute . Att gå en mil i solgass passar inte denna ras. Men annars klarar de långpromenader, mina springer mycket och gärna i två-tre timmar i normala temperaturer.

Fransk bulldogg är tyvärr drabbat av patellaluxation, diskbråck, allergier, andningsproblematik (boas) och höftdysplasi, även om det sistnämnda inte är uttalat i rasen så tror jag att det finns ett stort mörkertal. De löper också risk att drabbas av värmeslag eller att överanstränga sig i varmt väder. Tänk på att aldrig motionera en valp, men att gå i skogen är ett utmärkt sätt att stärka valpen försiktigt. Då stärker du valpen försiktigt.

https://www.skk.se/hundraser/fransk-bulldogg/

 

Welsh Corgi Cardigan

Welsh Corgi Cardigan är en kortbent robust hund som din familj kommer ha mycket roligt med <3. Den kräver dock sin motion och stimulans för att må bra. En viss pälsskötsel men väldigt lättskött päls, visst fäller de en del i perioder men det förlåter man då man tittar in i deras vackra ögon. Rasen används till viss del för vallning men är i dag främst en sällskapshund. Den deltar gärna också inom lydnad, agility, spår och viltspår med mera. De har även en del vaktinstinkt och vaktar gärna gården där de bor. De är vänliga till sinnet och umgås gärna med andra hundar. Rasen är relativt frisk och blir uppemot 15 år. Läs gärna mer om rasen på Skk, https://www.skk.se/sv/hundraser/welsh-corgi-cardigan/ , eller på rasklubbens hemsida https://swck.org/wop/wordpress/

Nedan ser ni en bild på en av mina tikar Asti, importerad från vitryssland.